Khamis, November 08, 2012

HOSPITAL BERHANTU?

Saya tertarik melihat gambar di dakwa hantu dipaparkan oleh akhbar Kosmo hari ini.


Perhatikan kedudukan lampu cerah digunakan oleh pekerja penyelenggara lif. Sinaran lampu di bahagian hadapan lazimnya mengakibatkan kamera mengalami masalah 'back light' untuk merakamkan subjek di tengah.  

Pembaca sendiri boleh mencuba.

Minta rakan berdiri membelakangkan cahaya atau matahari dan rakamnya gambarnya dari hadapan. Wajah rakan itu pasti kelihatan gelap.


Entahlah, barangkali 'hantu' tidak mematuhi lumrah teknik rakaman dalam kehidupan manusia biasa.


Mungkin mereka lebih arif dalam bidang photografi boleh memberikan penjelasan lebih terperinci.

Apapun, ingin saya kongsikan sedikit maklumat berhubung jin. Jin, makhluk gemarkan tempat kotor dan berbau busuk. 

Imej dimuatkan di entri ini dirakamkan berhampiran tandas di Hutan Lipur Ulu Bendul, Negeri Sembilan oleh kru Penyingkap Fakta.

Hospital, premis darah mudah untuk ditemui sebelum dibersihkan. Contohnya di bilik pembedahan atau tempat pelupusan bahan klinikal.

Pihak pengurusan hospital selalunya tidak senang jika pusat perubatan dikendalikan oleh mereka dilabelkan berhantu.

22 ulasan:

  1. berita hantu b*d#h ni buat kosmo jadi bahan ja.wakakaka

    BalasPadam
  2. Try camera 360 effect ghost.. Haha.. Kosmo kosmo.. Akhbar level- unimaginable!

    BalasPadam
  3. tu guna teknik photoshop... teman pun boleh buat macam tu kalau nak...

    BalasPadam
  4. image hantu ni sama dalam application android.. camera 360 under ghost effect..

    BalasPadam
  5. hurm... nak kena tanya pada yang pakar ni..hehe

    BalasPadam
  6. iIni applikasi kamera jea..untuk download bagi pengguna,

    iOS : https://itunes.apple.com/us/app/camera360-ultimate/id443354861?mt=8

    Android : https://play.google.com/store/apps/details?id=vStudio.Android.Camera360&hl=en

    Kalau nak tahu juga, akhbar kosmo sendiri telah diperbodohkan oleh pembaca itu sendiri..boleh baca disini : http://www.ohtidak.com/oh-kosmo-buat-lawak-hantu-di-hospital/

    BalasPadam
  7. adehh..mai sy nk share entry kawan sy ni...dia dh search sesuatu kt google... http://mrsamad.blogspot.com/2012/11/jururawat-rakam-imej-hantu-imej-tipu-je.html

    BalasPadam
  8. Hantu ni bile kita nak tengok dia xkan muncul...tapi bila kita dalam keadaan biasa dia akan muncul...kamu percaya x saya pernah lihat makhluk halus seperti mayat lengkap berkafan semasa sy msh sekolah rendah...mmg sy yakin itu adalah makhluk halus..dan satu lg peristiwa yang pernah sy alami adalah melihat bebola api yang sgt besar turun dari langit hngga di bumi di malam raya...tp yang pelik nya 2 kali berturut turut sy npak bnda tu..yakni selang setahun di malam raya...so????msti rmai yg tak percaya apa yang saya kata kan nie...tp itu la bnda mcm nie susah di jangka...sy jenis bnyak aktiviti mlm seperti memancing.. Menyuluh ayam hutan.. Dan prnah dgr bunyi yang bkn2...tp bg saya itu adalah mainan syaitan...jika kita ingat alllah insyaallah kita selamat...wallahualam..bnyak pengalaman seram sy yang nk di cerita..tp biar lah nanti orang ckap sy menipu...

    BalasPadam
  9. tidakla menafikan makhluk halus tu wujud..tapi sebenarnya jelmaan syaitan nak kelirukan kita...tapi dalam hal ni terang2 penggunaan perisian untuk edit gambar digunakan..seperti sedia maklum android camera 360...nila akibat bila terlalu ghairah nak jadi pendahulu berita sampai tak selidik betul2..kan memalukan sendiri

    BalasPadam
  10. http://www.benashaari.com/2012/11/wartawan-kosmo-kena-kencing-ker.html
    nampak sgt tipu nyer...

    BalasPadam
  11. haha...kawan saya dah terkena dulu dgn hantu ni...memang android application...pada satu malam jumaat dua bulan lalu kawan saya ni dikenakan olih kwn saya yang satu lagi ni..ambik gambar sedang duduk isap rokok..dan bila tunjuk kat yang isap rokok ni ada gambar hantu kat belakang dia..punya lah kecoh malam tu sampai kan ada operator yang pensan malam tu..tapi demi untuk melegakan kekecohan tu..cerita sebenar didedahkan..takut nanti hr ambil tindakkan...pengeluaran kilang malam tu memang merosot disebab kan kes hantu android ni...tapi takkan kosmo ketinggalan dalam hal ni??

    BalasPadam
  12. http://www.sinarharian.com.my/edisi/utara/misteri-lembaga-wanita-dalam-kereta-sinar-1.51490

    bukan kosmo je menipu, wartawan sinarharian lg awal menipu pembaca yg suke cerita hantu, rogol, bunuh & eksiden ni. Tgk hantu tu, sama je dgn hantu kosmo. Kahkah... mmg akhbar tabloid ni akan menipu(sensasikan) cerita spai ckp baca Yasin utk lariskan akhbar depa.

    BalasPadam
  13. http://www.sinarharian.com.my/edisi/utara/misteri-lembaga-wanita-dalam-kereta-sinar-1.51490

    bukan kosmo je menipu, wartawan sinarharian lg awal menipu pembaca yg suke cerita hantu, rogol, bunuh & eksiden ni. Tgk hantu tu, sama je dgn hantu kosmo. Kahkah... mmg akhbar tabloid ni akan menipu(sensasikan) cerita spai ckp baca Yasin utk lariskan akhbar depa.

    Bila la Melayu nk bebas dari benda tahyul ni.

    BalasPadam
  14. aq pon nqk edit gambar aq kat 360camera tu pastu nanti aq nak hantar kat Kosmo..pastu nak suroh la dorang tulis...saya berkawan baik dengan hantu...haha

    www.amirulshafiq93.blogspot.com

    BalasPadam
  15. Ini bukan ke application camera kat hp samsung.. hehe.. sebab kalau gambar hantu bukan clear mcm ni.. ni nampak sangat orang...

    BalasPadam
  16. malu2 .. editor kosmo . tapi pasal app camera nie pon x tahu. benda nie ramai yg tahu pasal app camera ni. kasihan2

    BalasPadam
  17. Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.

    BalasPadam

Anda bertanggungjawab terhadap komen dicatatkan di entri ini. Setiap komen akan ditapis terlebih dahulu.