Khamis, Julai 26, 2012

KIMAK LA KO NI


Semuanya bermula dengan gambar di bawah.


Molek jika saya nyatakan, Presiden Seniman itu berada dalam keadaan selamat. 

... Sehubungan informasi palsu disebarkan di Twitter, beberapa teguran daripada pemilik akaun Twitter menyusul.

Berikut antaranya.


Sila baca laporan di Gua.com, klik di sini.

... dan kemudian baca kenyataan Twitter di bawah.


Di bulan Ramadan Al-Mubarak ini, mata saya kekadang kurang jelas, sudah tua. Tambahan pula saya amat jarang berkomunikasi di Twitter. 

Jadi saya harus MENGESAHKAN dahulu sumber kenyataan terbabit sebelum menulis di sini. Itulah kaedah seharusnya dilakukan sebelum kita sewenang-wenangnya, memaparkan sebarang informasi samada di Twitter atau di laman sosial lain.

Teringin saya menghubungi @mamatsepah tetapi dia telah menutup akaun Twitter miliknya. Lalu saya menghubung Hazrey di Johor. 

"Kimak la ko ni, siapa hantar mesej itu?," soal saya.

"Dialah @mamatsepah," balasnya.

'Kimak' itu singkatan untuk apa? Buah kurma? Yalah di bulan mulia masakan orang ternama menulis perkataan tidak baik maknanya.

Sila baca komen Hazrey, klik di sini.

Berita berhubung kenyataan Hazrey, beberapa pemilik akaun Twitter lain dan @mamatsepah disiarkan di sini.

Biar saya jawab berhubung 'etika kewartawanan' dibangkitkan @mamatsepah.

Contohnya begini ...

Jika diketahui berlaku kes pembunuhan dan wartawan bertugas berpeluang melihat mayat terbujur kaku dengan mata kepala sendiri, lazimnya jurugambar akan merakamkan gambar mayat itu.

Biarpun mengetahui  serba sedikit berhubung identiti si mati, wartawan tidak akan terus memaparkan berita itu di akhbar atau televisyen. Mereka akan mendapatkan PENGESAHAN daripada pihak berkuasa, contohnya Ketua Polis Daerah, OCPD, di kawasan kejadian.

Ringkasnya, berita itu TIDAK akan dicetak terlebih dahulu dan kemudian OCPD dihubungi.

Itu etika kewartawanan.

Kalau individu itu bukan wartawan? Barangkali dia terlebih dahulu mencetak berita diterima biarpun belum disahkan.

Setelah ditegur, dia kemudian menghubungi OCPD.

Contoh di sini ...

“Sebelum meletakkannya di Twitter, saya sendiri beberapa kali bertanyakan mengenai kesahihan berita tersebut dan pelakon veteran itu sendiri mengesahkannya. Namun, rupa-rupanya berita itu adalah palsu dan ia hanyalah babak untuk penggambaran sebuah telemovie.

“Saya terus menghubungi Zed setelah mengetahui perkara sebenar. Malah, saya sendiri sudahpun meminta maaf kepada beliau dan hubungan kami sekarang tidak ada sebarang masalah,” ujar Mamat menceritakan hal sebenar.



Namun tidak mengapa, dia bukan wartawan dan barangkali mempunyai  'etika' tersendiri di Twitter.

Saya tidak nampak sebarang kenyataan Hazrey memaki hamun seperti didakwa oleh @mamatsepah. Jika benar dia dimaki, wajar dia menunjukka bukti.

Apapun cabar mencabar tidak akan membuahkan penyelesaian Cuma ingin saya ingatkan, jika seseorang mengeluarkan kenyataan berbentuk ugutan jenayah, dia boleh dituduh mengikut Seksyen 506 Kanun Keseksaan andai laporan polis dibuat.

Klik di sini.

Indah bahasa, sekolah tak abis eh dulu dik? 

Itu BUKAN kenyataan berbentuk ugutan jenayah.

Kau lurus bendul sangat, esok dia suruh engkau berak tengah jalan how?

... juga bukan ugutan jenayah mahupun maki hamun.

KIMAK LA KO NI?

Oh ya! Hazrey bukan sesiapapun, cuma kami pernah bersama mengejar dan merakamkan kegiatan penjual cakera optik cetak rompak, pelacur bersembunyi dan pendatang haram melarikan diri tidak cukup tanah.

18 ulasan:

  1. SMTI.. lepas 1-1 mamat ni wat hal..ishh...

    BalasPadam
  2. secara jujurnya, saya tak berapa berkenan ngan perangai mamat ni..

    BalasPadam
  3. sejak 2menjak cukup suka baca blog nie(walhal bukannyer kaki blog)kalau nak menegur tu adat2 la skit....kalau ko tu matang ko xkan bt ayat camtu...mcm budak sekolah yg slalu ponteng sekolah kat area umah aku jer...

    BalasPadam
  4. Assalamualaikum,
    SMTI
    hu hu hu banyak kali jugak dia buat benda tak matang ya...

    BalasPadam
  5. mamat ni kalau buat perangai elok sikit mesti dah laku macam jepp dan shuib join program2 karoot komedia, super spontan, betul ke bohong dan lain2.

    http://buasirotak.blogspot.com/

    BalasPadam
  6. Mamat ni banyak sgt kontroversi dia.

    BalasPadam
  7. rasanyer mamat ni perlu belajar ngn org2 lama dlm dunia artis ni sebelum betul2 jd artis.. perlu ada sedikit rendah diri bkn tau diri betul je...

    BalasPadam
  8. abg mazidul,

    mungkin abg x bace tweet yg sblm2 ni antara hazrey dan mamat..saya bukan nak sebelahi dia.cume sy rase mamat xleh dislhkan jugak sbb hazrey yg mula kn..dia ckp kat mamat cmni "KO LURUS BENDUL SGT,ESOK DIA SUH KO BERAK TGH JLN,HOW?" kalo abg org ckp gtu, abg boleh diam kan ke? so jgn sbb hazrey tu wartawan abg sblhkan dia. saya rasa hazrey pon kuang ajar dlm hal ni :-)terima kasih.


    ***saya tiada ape2 hbgn dgn mamat, sy pn xsuke dia.tapi xsemestinya seme benda slh dia.kena tgk dlu siapa yg mula***

    BalasPadam
  9. Sesungguhnya di akhir zaman ini memang banyak fitnah...

    Malangnya orang Malaysia suka percaya pada benda-benda sensasi tanpa usul periksa... Kalau tidak tak akan siri-siri seperti Melodi, Propaganza menjadi ikutan ramai.

    I supposed the theory of supply and demand applies here as well. Because we as Malaysian public enjoys the sensational news, then there is an urge by many to post such as news.

    Before we condemned others for such an act, are we not also at fault for encouraging such an act?

    Dont you think eh?

    BalasPadam
  10. Saya sendiri 'tekun' mengikuti tweet @mamatsepah sehingga saya menjadi followersnya pada malam kejadian. Tidak nampak apa yang didakwa oleh si @mamatsepah berkenaan @Hazrey memaki hamunnya. Bagi saya @Hazrey hanya inginkan penjelasan dari @mamatsepah berhubung tindakannya mengeluarkan gambar Zed Zaidi yang eksiden dan sepatutnya @mamatsepah dari awal telah memohon maaf di medium sama apabila menyedari kesilapan telah dilakukan. Namun itu tidak berlaku dan bagi saya tindakan menutup akaun twitter sebagai 'jalan selamat' agar tidak ramai lagi mata akan melihat betapa samsengnya @mamatsepah pada malam itu.

    BalasPadam
  11. lepas ni mamat kene tukar nama..bukan mamat sepah tapi mamat sampah

    BalasPadam
  12. Itulah perangai kebanyakan artis di Malaysia yg tidak berpelajaran tinggi. sorry to say, education is everything, bro mamat bersepah!

    BalasPadam
  13. Patutla jep ngan syuib tinggalkan dia.....

    BalasPadam
  14. Cik Cammy Lia, sebelum mencatatkan komen, tolong baca betul betul setiap kenyataan saya tuliskan di entri ini.

    Tidak perlu mengulang kenyataan telah saya catatkan secara jelas.

    BalasPadam
  15. Cik Cammy Lia:

    A'ah, saya kurang ajar. Saya tak beradab. Itulah saya. Best tak jadik saya? Hahaha.

    Nasihat saya, selain membaca komen azwandengkil dengan hati yang tenang selepas tarik nafas 7 kali. cik cammy lia perlu keluar lebih kerap dan bercampur masyarakat kerana untuk bercakap seseorang itu kurang ajar bukan dari satu ayat. Sesungguhnya sebagai seorang yang kurang ajar, saya simpati pada cik cammy lia. Tapi saya maafkan cik cammy lia.

    :)

    BalasPadam
  16. siapa yg bersalah..bukan persoalan...kita nie pn kna sdr..kita bukan sesape tok mnntukan salah siapa...

    BalasPadam
  17. Pada penilaian saya.
    Hazrey cukup bijak bermain bahasa.
    jadi untuk 'berdepan' tulisan yang diterjemahkan oleh sesiapa bukan saja Mamat,
    bahkan siapa saja.
    Bukan masalah bagi dirinya.

    Tak mustahil.
    komen saya ini juga mampu terlibat sama.

    Tahniah hazrey untuk kemahiran anda.
    Tahniah.

    dan 'tahniah'.

    BalasPadam

Anda bertanggungjawab terhadap komen dicatatkan di entri ini. Setiap komen akan ditapis terlebih dahulu.