Selasa, Julai 28, 2009

Bersama Hubungi SKMM

Saya menghubungi Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia, SKMM di talian 03 8688-8000.

Menurut pegawai di bahagian Biro Aduan, Blogspot, web host Amerika Syarikat. Saya difahamkan, SKMM dengan kerjasama Blogspot mampu mengenalpasti identiti pemilik blog menggunakan Blogspot. Bagaimanapun, SKMM hanya bertindak mengikut aduan orang ramai. Sekiranya pemilik blog boleh disabitkan kesalahan mengikut Akta Komunikasi dan Multimedia 1988, SKMM, melalui Blogspot akan memberi peringatan dan seterusnya menutup blog berbentuk jelek terbabit.

Terbaharu, blog lelakikita.blogspot.com dipadam, kini pemilik blog memaparkan pengisian sama, bahan lucah berhubung gay amat menjijikkan, di alamat [ blogterjah ].

Justeru, sekiranya pelayar mengesan blog berbentuk sama atau blog lain memaparkan bahan menjejaskan maruah sekaligus mengaibkan individu atau kumpulan tertentu, sila hubungi SKMM di talian tercatat di atas atau emel SKMM di ccd@cmc.gov.my.

Saya yakin tindakan kita mengemukakan aduan mampu mengubah keadaan. Saya juga yakin SKMM boleh melaksanakan tindakan sewajarnya dengan kadar segera.

48 ulasan:

  1. Kenapa SKMM tu bertindak hanya berdasarkan aduan orang ramai?? tak boleh ke mereka nilai sendiri kandungan blog tu?? kan dah terang-terangan kandungannya "terpesong"?

    memang camtu ke prosedurnya??

    alahai...

    BalasPadam
  2. lg 1..kenapa diorg suka buat blog2 n letak menda2 yg memalukan diri sendiri..dh xde menda lain ke nk letak..dah lah org melayu islam pulak tu..memalukan je..

    BalasPadam
  3. ye lah bro... kita dah nampak terang terang kenapa nak tunggu...

    ada juga yang mempunyai friendster, facebook,hi5 yang memaparkan adegan sendiri yang tidak bagus... mmaparkan gambar diri yang bugil...

    kadang kadang ada org adlam yang tahu tapi buat buat tidak nampak...



    etika kerja...

    entahlah...

    BalasPadam
  4. Nor, saya percaya ada golongan gemar menampilkan diri mereka dalam keadaan memalukan dari perspektif kita, bukan dari sudut pandang mereka.

    Malang bagi kelompok ditampailkan tanpa kerelaan mereka.

    BalasPadam
  5. apa nak jd dgn golongan songsang ini...

    BalasPadam
  6. saya rasa saudara mazidul sendiri bertanggungjawab untuk mempromosikan blog tersebut dgn meletakkan linknya disini.. melayari blog tersebut.. majoriti darinya adalah link dari blog saudara mazidul.! sepatutnya tak perlu nak beri publisiti di blog saudara kerana ia akan mengundang lebih ramai lagi pelawat dan peliwat.!

    BalasPadam
  7. bro jidul ni link blog pondan terlampau..mintak bro siasat ye

    http://italembut.blogspot.com/?zx=5ec5ab6aebb92525

    BalasPadam
  8. Pemandu, sila baca komen pelawat lain terlebih dahulu sebelum mencatatkan komen di sini.

    Jika tidak dibongkar dan mengetahui content blog terbabit, masakan awak tahu maklumat terperinci berhubung blog diperkatakan.

    BalasPadam
  9. saye ade kenal individu yg ade kat blog terjah tuh..x sangke die ble terpesong jauh mcm tuh..huhuuu sedihnye tgk anak melayu skrg dah x rupe melayu...yang haram jadi halal ....sungguh sedih ....

    BalasPadam
  10. malu tgk bangsa kita sendiri..!nauzubillah.

    semoga ALLAH ampunkan dorang dan bukak pintu hati utk kembali kpdnyerr.amin

    BalasPadam
  11. sama-sama benteras apa yg terdaya,,

    sokong kebaikan..

    asilah..boleh terus buat aduan..psstt..knapa mereka kena tunggu aduan baru buat kerja ..
    bertindak dgn memadamkan BLOG itu pun satu kesyukuran.
    .
    ..byk agensi gomen kena tunggu aduan baru bertindak.
    ..masa dan kakitangan tak cukup.

    biasallaa kena buat aduan..byk sangat nak pentau..

    BalasPadam
  12. wow .. all my private details are there.. cuma biodata dan background keluarga je tidak ada..

    plus address rumah je xde..

    saya rasa ini kerja muslimin muslimah kot .... kononyer buat keje tuhan.. just like missionary kafir.. Taking it into their hands to pass judgements..

    but its cool.. hey blog terjah tue punya la hot .. thanks buat stok melancap

    BalasPadam
  13. saya setuju pihak SKMM buat macamtu.. bertindak melalui laporan orang ramai.. kalau pihak SKMM sendiri nak pantau mesti lambat nak tutup blog macamtu.. x bukak blog lain... ish2

    BalasPadam
  14. congrats & thanks bro mazidul!

    sekarang baru tau camner nak report. sebelum ni memang ada jumpa blog2 camni tapi takde info, tak tau camner nak bertindak. kita orang ramai pun boleh main peranan, kongsi bebanan pihak berkuasa.

    watch out you sick pervert homo out there!!

    BalasPadam
  15. ko kenal sape konjer? ko kenal aku ke?

    mazidul.. hmm ko unlink kan blog tue ok x? coz org yg terpampang tue bukannyer tahu pon tuan punya blog tue curik gambar depa and aku.. siap letak nombor fon lagi..

    kalau ada psycho islamic extremist dtg bunuh aku.. ko nak bertanggungjawab? tapi aku rasa ko x amek port pon kan..

    BalasPadam
  16. Mari kita bersama-sama membanteras aktiviti tidak bermoral ini....

    Tapi....ape hukuman di bawah akta komunikasi dan multimedia tu..

    xkan setakat memberi peringatan and tutup blog tu jer...

    lepas tutup nanti diorang buat balik.. cam blog lelaki kita ni..lepas tutup depa buat baru lak blog terjah...

    BalasPadam
  17. salam bro, sekadar berkongsi..(mungkin ada yg dah tahu)blogspot ada sediakan link 'Flag blog' di bahagian atas blog2 yg mereka hostkan..sekiranya kita mendapati blog tersebut mengandungi unsur2 berikut:

    1.Defamation/Libel/Slander
    2.Copyright/Piracy issues
    3.Spam (Learn more.)
    4.Nudity (Learn more.)
    5.Hate or violence (Learn more.)
    6.Impersonation
    7.Someone is posting my private information
    8.I think someone else is using my account

    kita just click 'flag blog' sebagai melaporkan kepada pihak yg berkenaan..mereka akan periksa & ambil tindakan susulan.

    mari sama2 kita flag blog yg merosakkan maruah, hidup & aqidah.

    BalasPadam
  18. jgn pula ade yg mengunakan skmm untuk menjatuhkan individu tertentu..

    kekdang blogspot bukannya melihat isi kandungan..cukup sekadar menerima byk aduan baru diblock blog tersebut...

    sy dah pernah kerna. sekadar wat blog promote perniagaan pun ade jugak yg jeles ek..dunia2

    BalasPadam
  19. hmm...pendapt sy golongan songsang memang patut dihapuskan...
    kerana mereka lebih tegar!!
    sy pun ade pengalaman bergaduh dgn pengkid kerana bengang dgn kelakuan mereka yg memualkan dihadapan sy..
    sy dipihak benar..jd mereka yg terima hukuman~~

    BalasPadam
  20. Bila tengok majoriti yang terlibat adalah orang MELAYU kita...saya dapat rasa yang bangsa lain dok gelak je kat orang kita yang mana orang MELAYU kita ni kalau terlibat ngan gejala sosial memang no.1 berbanding bangsa lain...

    p/s: hari ni start guna 'profile picture' yg baru...hehe

    BalasPadam
  21. Nor, saya percaya ada golongan gemar menampilkan diri mereka dalam keadaan memalukan dari perspektif kita, bukan dari sudut pandang mereka.

    Malang bagi kelompok ditampailkan tanpa kerelaan mereka.

    ____________________

    betul juga... rela memaparkan berbeza dengan tidak rela...

    BalasPadam
  22. husz : diorang tu ada komplot ngan admin gayromeo.com dan juga manjam.com ler. tu pesal semua gambar private kita diorang leh dapat. satu lagi admin dari guys4men.com dahulu adalah salah satu dalang mereka. hati2 apabila kita upload gambar ke internet.

    BalasPadam
  23. Salam. Mungkin kali ni saya tidak terlewat.

    Maaf kerana mempunyai pendapat yg berbeza. Namun sekali lagi saya memohon encik padamkan setidak tidaknya link tersebut.

    Saya percaya sesetengah mereka yang tidak bersetuju link itu dipadamkan telah pun melayari blog yg sama lebih dari sekali. Dari hasrat ingin benteras bertukar menjadi promosi percuma pula.

    Dalam kata kasarnya, nak cari blog lucah? pergi ke blog mazidul. Pastinya bukan ini yg encik mahukan.

    Mengapa jika ada cerita begini diakhbar tidak dipaparkan link nya? Begitu juga di tv? Apakah ada etika berbeza wartawan yg menulis blog dengan wartawan yg melaporkan di TV atau surat khabar?

    Saya sanjung hasrat murni encik, namun saya harap encik renung kembali tindakan encik ini.

    Ia memberikan lebih banyak kesan negatif dari positifnya.

    Harap di pertimbangkan. Terima Kasih.

    BalasPadam
  24. skmm x boleh pantau sendiri ke?? erhMmmm.... perlu ada laporan baru bertindak ya? ingatkan Skmm boleh trace secara automatik untuk tgk blog yg jijik macam ni!

    BalasPadam
  25. Asr, 'Maaf kerana mempunyai pendapat yg berbeza. Namun sekali lagi saya memohon encik padamkan setidak tidaknya link tersebut' - Tidak salah berbeza pendapat. Dalam hal ini pendapat saya dan awak memang tidak sama.

    'Saya percaya sesetengah mereka yang tidak bersetuju link itu dipadamkan telah pun melayari blog yg sama lebih dari sekali. Dari hasrat ingin benteras bertukar menjadi promosi percuma pula' - Satu tanggapan, bukan fakta.

    'Dalam kata kasarnya, nak cari blog lucah? pergi ke blog mazidul. Pastinya bukan ini yg encik mahukan' - itu pandagan awak dan awak berhak berpandangan begitu. Lebih 500 entries ditulis, tidak sampai 2% menyentuh hal gay, atau awak hanya baca entry gay sahaja?

    'Mengapa jika ada cerita begini diakhbar tidak dipaparkan link nya? Begitu juga di tv? Apakah ada etika berbeza wartawan yg menulis blog dengan wartawan yg melaporkan di TV atau surat khabar?' - TV dan akhbar milik syarikat, blog ini milik PERIBADI saya, itu bezanya.

    Terima kasih.

    BalasPadam
  26. kalau SKMM memnag berkerja. kenapa xdpadam kan Berlambak2 Blog yang menghina MALAYSIA dengan mengatakan MALINGSIA. dan banyak lagi.

    BalasPadam
  27. kalau kita buat aduan... bagaimana dengan identiti pengadu?

    BalasPadam
  28. Nor, identiti pengadu dirahsiakan.

    Bp, cuba buat aduan. Kekadang kita kerap sangat berharap orang lain dahulu mengorak langkah, sedangkan kita mengerakkan kaki tidak sanggup.

    Husz, ada ke extremist Islam sanggup membunuh hang? Setiap kes bunuh, saya akan minta 999 untuk buat liputan, selalunya begitulah. Itu kerja saya.

    Kekadang kita sendiri 'membunuh' diri tanpa disedari.

    BalasPadam
  29. Salam. Banyak entry encik yg saya baca. Banyak ilmiahnya. Terima kasih. Cuma entry yg sebegini yg saya kira akan meninggalkan lebih banyak impak negatifnya yg membuatkan saya terpanggil untuk menegur. Saya sedar ini blog hak peribadi encik dan hak itu tetap di tangan encik. Harap encik tidak emosional dalam menangani pandangan ikhlas saya.

    Terima Kasih.

    BalasPadam
  30. huk aloh la wei...
    poh palih la aok nye!!!!!

    gone gaye koi nak kata..

    BalasPadam
  31. banyak lagi laman blog yang perlu di ambil perhatian.. kemungkinan yang banyak berkata kata kat sini ada ada terselit video atau gambar anda tanpa sedar
    tak percaya boleh tengk kat sini

    www.ghairah-betul.blogspot.com
    www.videokita.net/home.php
    www.melayu3gp.videosof.us
    www.papajahat.myhardman.com
    www.asian.pornparks.com/terlampauvcd/skodeng
    www.asianseks.blogspot.com
    www.pejuanglelakimelayu.blogspot.com
    www.skodengawek.blogspot.com
    www.stim-video.blogspot.com
    www.groups.yahoo.com/groupmalaysian_swinger_clubarkib
    www.sabul.wordpress.com
    www.sabul2u.wordpress.com
    www.sabul.wordpress.com
    www.sabul2u.blogspot.com
    www.myselfdotcom.blogspot.com
    www.melayuseks.nudepal.com
    www.melayuseks.tk
    www.malaysia3gp.blogspot.com
    www.3gp.penzpro.com
    www.3gpmalaysia.blogspot.com
    www.zarina-an-julie.blogspot.com
    www.sabul-skodeng.blogspot.com
    www.celebrityxpose.blogspot.com
    www.ibu-bugil.blogspot.com
    www.perempuan-melayu-bogel.blogspot.com
    www.otakblue.com
    www.e-3gp.blogspot.com
    www.3gpplanet.blogspot.com
    www.bestmelayuboleh.blogspot.com
    www.videomelayuonline.ning.com
    www.honeydigger.blogspot.com
    www.bilikmandi.ning.com
    www.syafeera.blogspot.com
    www.syurga-islam.blogspot.com
    www.3gpsyok.com
    www.3gpmelayuboleh.com
    www.katakz.blogspot.com
    www.my3gpp.blogspot.com
    www.skandalmelayu.blogspot.com

    selamat menjaga kain masing masing

    BalasPadam
  32. Bro, baguslah siti ni. Listing lagi. Ehh Kat bilik air ning? Ning mana ni? lolz...

    Sebenarnya memang ramai kaum dilaknati Allah ni kat internet, dok google for abang askar, anu dan memacam lagi. Dan si pondan pondan dilaknati Allah SWT ni lagi suka bila depa dapat perhatian. Yelah, pondan kan memang camtu, sentiasa nak tarik perhatian orang.

    I remembered when I wrote on this pondan issue, and it receives tremendous brickbats and kudos. For the fact is, ramai yang tak suka, cuma tak berdaya nak bercakap.

    And it is good that you have created a platform untuk diaorang share kejelekan diaorang terhadap pondan pondan laknatullah ni.

    Beritahulah yang benar even it hurts. Kan bro?

    p/s: tapi takleh handle ada blog untuk zarina an julie ni. Kena jenguk jap ni. Hahahaha

    BalasPadam
  33. terima kasih SITI..kita menjaga selagi terdaya dan ada masa,
    sama-sama tolong menolong ke arah kebaikan.
    setakat terdaya termampu,terpandang..tak semua dapat kawal alam maya yang terbuka..yang penting ada sumbngan walupun sikit..berbandaing tiada langsung..

    U, pun terima kasih sumbgan idea tolong cari tidak semua org ada masa search..
    Niat nak tolong, bukan niat nak bersekongkol..
    hanya yang berlaku depan mata sempat ambil pot..

    BalasPadam
  34. dgn menggunakan web free bill free,masa pejabat tambah2 kerja gomen,apasalahnya kidmat tenga, email jer ke sana paste.sila sent reramai. saya dah emailkan semua blog tu ..selamat ..membuat kerja .

    kita tunggu respon Skkm

    tqiu Siti ..nak buka semua ??.

    BalasPadam
  35. ada yang boleh masuk dan ada yang tak boleh masuk,
    mungkin sudah dipadam atau.......

    BalasPadam
  36. report je..bagi ada org berkerja sikit...

    BalasPadam
  37. SALAM... WALAUPUN DAH LARI TAJUK TAPI MARI KITA SIASAT BLOG INI.BAHASA DIA GANAS..MENGHENTAM ORANG SESUKA HATI
    http://silaserazwanali.blogspot.com/

    DAH LER JADI ORG DIKENALI. HARAP SAUDARA MAZIDUL PANJANGKAN KES INI

    BalasPadam
  38. dahsyat la siti. tahniah!

    harap2 SKMM nampak la benda ni.

    takkan la ramai2 kat SKMM tu takde sorg pun yg bukak internet kan?

    BalasPadam
  39. semoga setiap aduan kita diambil tindakan sewajarnya oleh pihak berwajib...

    BalasPadam
  40. CHOI!!! aku dah mati baru ko nak buat liputan! x senonoh betol..

    xpe la.. macam cakap ko.. blog ko.. lagipon bukan ko yg tulis nombor tepon aku kat situ...

    anyway ... sapa nak join ANTI-ISA perhimpunan sok? Aku lebeh rela perjuangkan benda2 yg penting dari nak kondemn org isap kote.. ngan pengkid raba tetek.

    okla .. ciao

    BalasPadam
  41. Xpayahle nak join anti-isa ke atau ape rusuhan ke..baik pegi masjid buat amal ibadat.....mintak keampunan banyak2 dr yg esa

    ***- patut golongan songsang ni hantar ke ISA ataupun hantar kat tuan guru nik aziz bio die ceramah skit....***

    BalasPadam
  42. "Mata Pena itu telah kian menjadi lebih tajam dari Mata Pedang.."

    Tahniah Sdr Mazidul membongkar isu ini.

    BalasPadam
  43. iissh Konjer tak elok tau mendera mental org yg tak berminat..

    lagi baik tahanan Esok di suruh cabut poster ALONG Lembah Klang biar bersih itu yang mereka minat..
    .'cabutan jalanan' juga bunyinya..saya sokong..muatkan ke dalam trak reramai..

    BalasPadam
  44. salam JUmaat

    kepada saudara2 seISLAM yg berada di SKMM tu,,

    sila2 lah berbakti berbuat sesuatu terhadap BLOG terjah..masih bertahan lagi..selepas email..
    .pakah prosedur yang menyebabkan SLOW..bertindak??

    jika blog itu berpengkalan di luar negara??apakah tiada jalan lain?

    BalasPadam
  45. bro jidul,,sherita melenting pasal sye suruh glgn songsang jumpe nik aziz..hhehehhe apo nak takutnyo jumpo mintak nasihat ...bukan tok nik aziz nak bedal pun...kalu bedal pun ape salahnye

    untuk glgn songsang sye bukan menghentam anda tp sye nak geletek2 anda sampai anda geram ajo..hehhehehehhe

    BalasPadam
  46. konjer koya

    niat asal kamu mungkin baik
    tapi
    saya rasa kamu sudah agak carried away, terbawa bawa, dan melencong dari niat asal kamu

    cuba kamu check balik tujuan asal kamu ialah nak menolong mereka mereka yang songsang ini kan?

    mengapa perlu emosional. tegurlah secara berhemah. bukan menghukum.

    saya doakan mereka kembali ke pangkal jalan.

    BalasPadam
  47. kalau sudah buka tutup bka tutup itu maknaya belum insaf..

    tegur hanya sekali bila buat kerja sampai 3 kali berkali kali benda yang tak betul kena HUKUM ..

    kes buka semula blog songsang lambang ANGKUH..kepada undang2 Malaysia.
    persendakan dan mencabar prang lain...salah juga tu

    BalasPadam
  48. adakah 'Blogterjah.' berpengkalan di S'pore atau Thailand.??
    seingga kini SKMM..belum mebuat action??

    BalasPadam

Anda bertanggungjawab terhadap komen dicatatkan di entri ini. Setiap komen akan ditapis terlebih dahulu.